7 Uiensoep met gekiemde bonen en uitgebakken spekjes. De 7 uien zijn prei, rode-, zoete-, gele ui, sjalot, bosui, platte peterselie, knoflook. Op smaak gebracht met 1/2 rode peper, ras el hanout, livar spekjes, 2 bio blokjes kippenbouillon met wat zeezout.
7 Uiensoep met gekiemde bonen en uitgebakken spekjes
PrintNODIG
- 1 zoete ui
- 3 rode ui
- 2 sjalot
- 3 gele ui
- 1 prei
- 1 bos bosui
- 1 bos platte peterselie
- 2 tenen knoflook
- 1/2 rode peper
- 2 bio blokjes kippenbouillon
- grote theelepel ras el hanout
- wat zeezout
- boekweit bloem
- olijfolie
- 20 gram boter
- 100 gram spekjes
DOEN
- Begin met alle uien in ringen te snijden. Was de peterselie en snij die in stukjes. De rode peper en knoflook snij je ook klein.
- Neem een soeppan en giet er een ruime eetlepel olijfolie in en de 20 gram roomboter. Zet er zachtjes het vuur onder. Is de boter bijna gesmolten, doe er dan de rode peper, knoflook en ras el hanout in. Laat dit samen zachtjes even sudderen.
- Doe er vervolgens alle in ringen gesneden ui er bij en schep dit goed door. Als laatste de prei. Schep alles goed door elkaar, leg de deksel op de pan en laat voor 20 minuten zachtjes stoven. Hierna strooi je er wat boekweit bloem bij en schep dit door de uien heen. Giet er koud water bij zodat alle ui onder water staat. De 2 bouillon blokjes en zeezout kunnen er nu ook bij. De deksel gaat opnieuw op de pan. Breng de soep tegen het koken aan en zet de pan dan op een sudder pitje voor 20 minuten.
- Ondertussen bak je spekjes uit zo’n 100 gram. En goed uitgebakken doe je ze bij de soep, ook het vet ervan. Voeg ze toe aan de soep.
- Zet na ca. 20 minuten het vuur er onder uit en laat staan. Het liefst tot de volgende dag zodat de smaken goed kunnen mengen.
- Schep de soep op en strooi er wat van de platte peterselie over heen die je fijn gesneden hebt: stengel als blad. Eet er bij (spelt) bladerdeeg met artisjok pesto.
TIPS
Nb. Spekjes? Het is niet het gezondste vlees. Koop het biologisch of van het Livar varken dan weet je dat het dier goed geleefd heeft en je daarvoor in de plaats smaak terug krijgt.