Een koude loempia eet je bij een lunch/brunch. Een gezonde loempia omdat je er rauwe groenten, hollandse garnaaltjes met kruiden er in verwerkt. Eet ze bij een lunch of zomers bij een picknick. Om ze een extra bite te geven geef je er een saus bij van ketjap of een eigen saus, histamine vrij- olijfolie met kruiden en specerijen.
Een koude loempia eet je bij een lunch/brunch
PrintNODIG
- 1 pak kleine rijstpapier
- 2 wortels in verschillende kleuren
- bosje bosui
- 1/2 komkommer
- platte peterselie
- 4 ansjovis
- bakje hollandse garnaaltjes
- gedroogde zeewier
DOEN
- Start met de voorbereidingen nl. het schoonmaken en snijden van de wortel, bosui en komkommer. Snij ze alle op gelijke lengte ca 5 cm. Snij de ansjovis in stukjes.
- Neem een schaal waarin het rijstpapier past en doe er een laagje lauwwarm water in. Dit is nodig om het papier, stuk per stuk, te weken, zodat ze zacht worden en bewerkt kunnen worden.
- Neem een groot bord en leg alle onderdelen bij elkaar klaar.
- Neem een ander bord en leg er een vochtige theedoek op.
- Pak nu een vel rijstpapier en leg die in de schaal om te weken totdat je merkt dat die soepel wordt. Leg hem vervolgens op de vochtige theedoek. Leg in het midden van het vel een stapeltje van 3 stukjes komkommer, 2 wortel, 2 bosui, 2 stukjes ansjovis, 6 garnaaltjes, zeewier gestrooid erover en een takje peterselie.
- Nu ga je dit inpakken. Hoe? Begin met links en rechts het papier over het stapeltje heen te vouwen. Nu vouw je het onderste deel er over heen en rol het op naar boven. Zo krijg je een mooi rol. Dit herhaal je voor deze 10 stuks. Nb Je kunt eventueel de vochtige doek gebruiken voor het omvouwen.
- Wil je er meer maken? Verdubbel dan de hoeveelheid van alles.
- Tip Maak je deze loempia’s van te voren klaar? Leg ze apart weg zodat de vochtigheid opdroogt. Doe je dit niet en stapel je ze op elkaar dan gaan ze plakken en krijg je ze moeilijk van elkaar.