Daslook pesto

Recept van
Reacties uitgeschakeld voor Daslook pesto

Daslook pesto. Deze smaakmaker is er één van de maand mei en juni omdat je de daslook dan vers plukt uit je tuin of on het ‘wild’. In dit recept is de daslook pesto gebruikt in een zoete aardappel puree met raapsteeltjes. Je kunt deze pesto ook gebruiken om gehakt op smaak te maken. Bewaar je de dasloo bloemetjes in wat water dan krijg je zwarte zaadjes bij uitbloei die je gebruikt door ze uit te stooien voor een oogst van volgend jaar.

Nodig voor de Pesto

  • Daslook, zo’n 15/20 stengels en blaadjes
  • platte peterselie
  • 50 gr amandeelmeel of amandel schaafsel
  • 2 teen knoflook
  • 1 verse kurkuma  (Eko Plaza) of 1 kleine theelepel met poeder
  • 10/15 gr kappertjes in zeezout of 2 ansjovis of theelepel zeezout
  • theelepel thijm of een ander gedroogd kruid.
  • extra virgine olijfolie
  • Voor meerdere recepten bruikbaar

Doen

  1. Was de daslook, vooral als deze wild geplukt is.
  2. Snij de daslook, peterselie, kurkuma en knoflook fijn.
  3. Neem een hoge kan en doe in laagjes een volgorde van daslook, peterselie, knoflook, kurkuma, kappertjes, amandeel erin, herhaal dit tot dat alles erin zit.
  4. Giet er nu flink wat olijfolie bij en pureer tot een mooie puree.
  5. Is de pesto te droog, schenk er dan nog olie opnieuw overheen.
  6. Schep over in een bakje en bewaar in de koelkast.
  7. Met 2 eetlepels is deze pesto is gemengd door 2 gekookte zoete aardappel puree met 2 bosjes rauwe raapsteel fijn gesneden en 50gr. geraspte geitenkaas.

Daslook pesto in een zoete aardappel puree met raapsteel2         Daslook pesto in een zoete aardappel puree met raapsteel1

Tip Heb je teveel voor het bakje, schep een deel over en zet weg in de vriezer, voor later gebruik.

Tip Deze pesto kun je ook gebruiken om je gehakt te kruiden, hier 250 gr lamsgehakt met geroosterde bloemkool uit de oven. Bloemkool geroosterd in de oven – Kook je Beter

Daslook pesto, een smaakmaker in lamsgehakt         Daslook pesto, een smaakmaker in lamsgehakt