Voorjaars hutspot met zoete aardappel en peen, een hedendaagse variant op een oud Hollands recept. De groenten stoom je en de kaas, specerijen en zaden maken het af. Erg lekker erbij is een pittige mosterd.
Voorjaars hutspot
PrintNODIG
- 3 wortelen
- 3 ui
- 3 zoete aardappel
- 1/3 spaanse peper
- teen knoflook
- wat tijm
- kurkuma
- wat zeezout
- eventueel een eetlepel uiensaus van La Vialla
- rucola en een eetbaar viooltje
- en wat nigella zaad
DOEN
- Schil de aardappel, peen met een fijnschiller en snij alles in even grote stukjes. De 2 uien ontdoe je van schil en snij je in grove stukken. Zet eventueel alles onder water tot gebruik, behalve de ui, die snij je dan later. Snij de knoflook en peper fijn.
- Zet een pastapan op met 2 cm water er in tot dat het kookt. Heb je de groenten onder water staan? Giet deze dan af en doe de groenten in het inzetstuk met gaatjes. Ook de ui erbij. Deksel op de pan en laat voor ca 10 minuten stomen. Test even met een mes of de groenten zacht zijn.
- Haal het inzet stuk eruit en giet de 2 cm water af en laat de bodem even droog koken. Doe er een scheut olijfolie of boter of koksolie in en bak de fijn gesneden knoflook, spaanse peper met een theelepel kurkuma zachtjes. Doe er de gestoomde groenten bij, schep goed alles door en stamp tot een geheel.
- Doe de hutspot in een schaal, rasp er schapen- of geitenkaas over en voor het kleur accent nigella zaadjes. Eet hem direct warm over verwarm de schaal op in de oven.
- Vegetarisch te eten met noten en of extra kaas toe te voegen. Een stukje gegrilde kip of merquez smaakt ook goed.
TIPS
Een pittige mosterd geeft het zoete een mooie bite.