Vegetarische volkoren pizza

Recept van
Reacties uitgeschakeld voor Vegetarische volkoren pizza

Vegetarische volkoren pizza. Het deeg van deze pizza is gemaakt met 50gr spelt volkorenmeel en een beetje kamut. Een eigen gemaakt pesto van peterselie, kappertjes, groene olijven, knoflook, bosui en 1/3 rode peper gepureerd en aangevuld met lijnzaad olie, is de smaakmaker van deze pizza. Belegd met groenten als zoete aardappel, courgette, rode paprika en gedroogde tomaat.

Nodig voor het deeg van deze pizza

  • 50 gr (spelt/rogge/tarwe) volkoren meel en ca 20 gr kamut voor het antiplak en uitrollen.
  • 150gr diverse groenten fijn en of dun gesneden met een dunschiller en fijn geknipte gedroogde tomaat.
  • wat olijven en gedroogde oregano om als laatst over de pizza te strooien.
  • Voor 1 persoon

Doen

  1. Pak een kom en doe er de 50 gr volkorenmeel in en een theelepel baksoda roer dit goed door elkaar. Voeg er nu ca een half glas lauwwarm water bij en roer het met een pollepel door zodat al he meel zich mengt met het water. Je krijgt vanzelf één geheel. Kun je dit al tesamen kneden zonder dat het teveel plakt aan je handen? Prima, voeg er ander wat kamut of ander meel toe om het deeg minder vochtig te krijgen. Met je handen kneed je het deeg zonder dat het nog plakt aan je handen. Zet weg in de kom met een vel plastic folie erover voor een 1 uur in de zon of in de oven op 40graden. Na dit uur kneed je het opnieuw en zet weer warm weg tot gebruik. Het deeg laat zich dan soepel uitrollen.

Nodig voor de pesto, de smaakmaker

  • 1/2 bosje platte peterselie
  • 1/2 eetlepel kappertjes
  • 8 olijven
  • 2 bosui
  • 2 tenen knoflook
  • lijnzaadolie

Doen

  1. Snij je groenten, in dit geval met een dunschiller 1/4 zoete aardappel, 10 dunne plakjes courgette, 1/2 paprika.
  2. Neem de helft van een bos peterselie en snij 4 cm van de steeltjes af, snij de peterselie in stukken van ca 2 cm. Snij de bosui in ringetjes. Neem een hoge kom en verdeel in delen de peterselie, olijven, bosui, kappertjes, fijngesneden knoflook, rode peper in stukjes,zeezout en een eetlepel lijnzaadolie. Pureer tot een grove massa, schep over in een bakje en chenk er nog wat lijnzaadolie overheen. Zet weg in de koelkast tot gebruik.
  3. Neen een vel bakpapier en strooi er wat meel over uit, leg je deegbal erop en rol het deeg uit in een dunne ovale vorm. Dikte ca 2mm. Vouw de randjes om.
  4. Besmeer de bodem met een laagje kwark, leg er de dun gesneden zoete aardappel op, bestrijk deze met de pesto, leg er de plakjes courgette op, daarboven de paprika, verdeel wat olijven erover, knip een gedroogde tomaat er over heen en nog wat pesto.
  5. Verwarm de oven voor op 240 graden, onder en bovenwarmte.
  6. Is de oven op temperatuur, schuif je pizza met papier op een niet voorverwarmd bakblik en zet deze net onder het midden in de oven. Na 15 minuten is je pizza klaar.
  7. Neem een bord en leg er wat veldsla met komkommer in plakjes op, schenk er een beetje olijfolie over met nog wat kruiden die je lekker vind. Leg je pizza erbij en klaar ben.

Tip De pesto, de smaakmaker bewaar je in de koelkast en kun je verder gebruiken bij de lunch als laagje op je brood of met mayonaise en kwark tot een lekkere saus bij gegrild vlees.