Met deze zwarte Camargue rijst een soort van paella, gevuld met 2,5 uur gestoofde kip uit de oven, gestoomde groenten, geroerbakte groenten met merquez worstjes en veel kruiden.
Met deze zwarte Camargue rijst een soort van paella
PrintNODIG
- 220 gram zwarte Camargue rijst of een andere rijst.
- 3 grote kippen bouten in kleinere stukken gehakt
- 3 merquez worstjes
- 2 ui
- 150 gram verse kapucijners
- stuk groene courgette
- 5 stengels cavolo nero
- 1 prei
- 1 stuk romanesco
- 5 stengels Nieuw-Zeelandse spinazie
- 3 Kalamata olijven zonder pit
- 2 eetlepels kappertjes
- KRUIDEN: 2 tenen knoflook, salie, 1/2 gele peper, 1 theelepel kurkuma, 1/3 theelepel zwarte peper, 1/3 theelepel mosterdzaad, 1/3 theelepel kruidenzout, 2 eetlepels paprika saus of pesto
- 2 eetlepels kruidenmix (zelfgemaakt)
DOEN
- Voor de paella heb je ca 30 minuten nodig om de groenten te stomen en te roerbakken in een wok. De kip is langzaam in 2,5 uur gegaard op 100 graden in olijfolie met zout en peper. Deze gaat er op het laatst door de rijst heen, net als de gestoomde groenten en verse oregano.
- Start met het de kipstukjes te besprenkelen met olijfolie, zout en peper. Leg ze op een hoopje op een bakblik en zet het bakblik midden in de oven. Zet de oven aan, hetelucht met grill gecombineerd, op 100 graden. De kip gaard in 2,5 uur gaar. Geen combi hetelucht met grill, doe dan eerst 2 uur hetelucht en zet dan de oven op grill, steeds op 100 graden.
- Na 2 uur start je met het koken van de rijst, deze heeft ca 30 minuten nodig. Ik kook het 20 minuten en laat de rijst staan. Het gaard gewoon door. Vlak voor gebruik giet ik het water af, schenk er een eetlepel olijfolie bij en 2 eetlepels eigen kruidenmix. Nb een pesto of tapenade kan ook.
- Snij de cavolo nero, romanesco, courgette klein. Van de spinazie haal je de bladeren af, die hou je apart. De stengel snij je fijn. De verse kapucijners dop je. Deze groenten stoom je samen in een pasta pan met inzet of een stoompan voor ca 15 minuten.
- De andere groenten, de ui, de knoflook en prei snij je fijn of in ringen. Deze gebruik je als eerste om te roerbakken. Vergeet de gele peper niet fijn te snijden.
- Neem een grote braadpan of wok. Schenk er 3 eetlepels olijfolie in, verwarm de pan. Voelt de wok warm aan doe er de ui/knoflook/prei/gele peper erin. Kruid ze met een theelepel kurkuma en wat zwarte peper. Roerbak ze samen voor 4 minuten.
Doe er de merquez worstjes bij, in stukken geknipt. Roer bak deze enige minuten. - Doe dan de rijst erbij (afgegoten en op smaak met olijfolie en een kruidenmix) en schep alles goed door elkaar heen. Dan de olijven, minstens 3 eetlepels en 2 eetlepels afgespoelde kappertjes. Schep ook dit weer goed door elkaar.
- Strooi over de rijst het mosterdzaad, een theelepel gedroogde oregano en tijm, verse salie fijngesneden, wat kruidenzout en 2 eetlepels paprika mousse of een pesto. Schep het goed door de rijst heen.
- Dan kunnen de gestoomde groenten erbij in de wok. Opnieuw schep ze goed door de rijst heen.
- Dan de kipstukjes uit de oven. En de bladeren van de spinazie. Schep goed door elkaar. En als laatste de verse oregano gestrooid over de zwarte rijst paella heen. Zet de pan op tafel.
TIPS
Een idee voor een kruidenmix? Een snelle en praktische kruidenmix