Vele uien en prei met kruiden maken deze soep. Een goed gevulde maaltijd soep van gele-, zoete- en rode ui, prei en veel kruiden erin. Maak er een kruidige tulband of een rucola pannenkoeken er bij.
Vele uien en prei met kruiden maken deze soep
PrintNODIG
- 3 prei
- 3,5 gele grote uien
- 4 zoete ui
- 4 rode ui
- 2 tenen knoflook
- stuk gember
- 1/3 rode peper
- grote theelepel vadouvan
- 10 stengels platte peterselie
- 1/2 stengel rozemarijn, geritst
- 2 stengel salie
- theelepel tijm
- 3 eetlepel kippenbouillon of 4 bouillonblokjes
- 1 glas witte wijn of armagnac (cognac)
DOEN
- Start met het schillen van de uien. Gebruik ook gewoon de uitlopers. De prei spoel je schoon. Snij alle uien door midden en deze in dunne plakjes. De prei snij je in dunne ringen. De knoflook en rode peper snij je in kleine blokjes. De gember schil je en ook deze snij je in kleine stukjes/blokjes. De rozemarijn rits je van de stengel en snij ze fijn. De platte peterselie snij je met stengel in kleine stukjes. Van de salie gebruik je alleen de blaadjes, die je fijn snijdt.
- Neem een hoge koekenpan en giet er 2 grote eetlepels olijfolie in de pan, verwarm de olie zachtjes. Voeg er de knoflook, rode peper, gember en vadouvan toe. Roer het door elkaar heen en laat even zachtjes smoren voor 5 minuten.
Doe dan alle gesneden uien erbij, roer goed door elkaar heen, doe de deksel op de pan en laat zeker 20 minuten smoren. Roer zo af en toe de uien opnieuw door elkaar heen.
Doe er, naar wens, een glas witte wijn of armagnac toe aan de uien. Roer goed door de uien heen. - Verwarm 2 liter water. Doe nu de prei erbij en het kokende water. Roer goed door elkaar heen en zet het vuur hoger zodat de ui/prei zachtjes borrelen. Deksel erop en laat 10 minuten zachtjes borrelen.
- Voeg nu de fijn gesneden rozemarijn en (gedroogde) tijm toe. Roer de kruiden er door heen. Zet het vuur uit, de soep gaart nog gewoon door.
Nu doe je de 3 eetlepels kippenbouillon poeder toe aan de soep. Roer door de ui/prei soep heen. Proef! Genoeg poeder of mag er nog meer bij? - Als laatst doe je de peterselie en salie bij de soep. Roer goed door de soep heen. Schep deze goed gevulde soep op en eet er een rucola pannenkoek erbij.
- Verwarm de soep zachtjes en laat de soep niet koken.