Koude courgette soep met gekarameliseerde ui. De soep is kruidig en pittig, gekoeld in de koelkast. De roze ui gestoofd in balsamico azijn met een theelepel honing. Eenvoudig en snel klaar!
Koude courgette soep met gekarameliseerde ui
PrintNODIG
- SOEP
- 1 grote gele courgettes
- 3 witte ui
- 2 teen knoflook
- stuk verse gember
- 2 stengels bleekselderij
- kurkuma en zwarte peper
- UI
- 1 grote roze ui
- scheut olijfolie
- scheut balsamico azijn
- 1 theelepel honing
- gedroogde sumak
DOEN
- Start met het in stukken snijden van de ui, knoflook en gember. Neem een soeppan, doe er een flinke scheut olie erin. Verwarm dit en doe de ui, knoflook en gember erin en bak deze 3 zachtjes. Kook 1,5 liter water. Snij de courgette in stukken en doe ze bij de ui-mix. Strooi er flink kurkuma en zwarte peper erbij. Roer dit door de groenten heen. Doe er het gekookte water erbij, zodat de courgette in het water ligt. Laat de soep zachtjes koken.
Doe 3 stukken rode peper in een theezakje en laat mee koken. Zo krijg je een pittige soep zonder overheersend te zijn. Na 20 minuten zet je het vuur uit. Haal het zakje met rode peper uit de soep.
Pureer de soep tot een mooie gladde massa. Strooi er gedroogde bieslook, -bleekselderij, -daslook en fijn gemalen rozemarijn. Een bouillonblokje met groenten als smaakmakers toegevoegd. Roer deze smaakmakers goed door de soep heen. Laat de soep afkoelen en zet weg in de vriezer tot je de soep nodig hebt. Vergeet niet de soep te laten ontdooien. - De gekaramelseerde ui is zo gemaakt. Snij een grote ui in ringen of plakjes. Bak deze in een laagje olie. Laat de ui zachtjes smoren in de pan. Na ca 20 minuten doe er een scheut balsamico azijn erbij, roer goed door de ui heen. Een theelepel honing erbij, roer door en laat afkoelen. Proef! Pureer tot een gladde saus.
- Voor de presentatie gebruik kleine glaasjes. Doe er eerst een laagje ui-saus in het glas, dan de soep, een theelepel ui op de soep en strooi er gedroogde sumak erbij. Zo heb je een mooie combi van pittig, zoet en zuur!