Chocolademousse verstopt onder een tulband. Een feestelijk toetje voor de Kerst. Hmmmmm, uitzonderingen zijn er om te mogen snoepen, dit is er zo één, vol met suikers, room en wit meel (de tulband). Het is een bewerkelijk recept! En je kunt er met z’n 10 personen van snoepen.
Chocolademousse verstopt onder een tulband
PrintNODIG
- 200 gr 65% chocolade
- 20 gr 95% chocolade (restje)
- 3 eieren
- 300 ml slagroom
- 75 gr stevija kristal
- 1 tulband
- 2 eetlepels abrikozenjam
- 6 gedroogde abrikoosjes
- 100 gram amandelschaafsel
- 4 schijfjes gedroogde mango
DOEN
- Start met het smelten van de chocolade door de chocola in stukjes in een glazen schaal in een pan met net gekookt water te zetten. Zorg ervoor dat als je de schaal in de pan zet het water tot halverwege het schaaltje komt. Er mag geen water bij de chocolade komen.
- Breek de eieren en vang het eigeel in een klein schaaltje op, het ei wit in een schone schaal anders wordt het eiwit niet stijf tijdens het kloppen.
- Doe bij het eigeel de kristal suiker en roer dit goed om. En meng dit met de enigszinds afgekoelde en gesmolten chocolade. Als je dit in delen doet dan mengt het beter. De chocolade wordt dikker, dat geeft niet.
- Klopt nu met een mixer het eiwit stijf en wel zo dat je de schaal zonder probleem op z’n kop kunt houden, het eiwit blijft erin.
- Schep nu in delen het chocolade mengsel door de stijf geslagen eiwit, doe dit rustig, je ziet dat de chocolade zich langzaam mengt.
- Klop nu de slagroom lobbig tot yoghurt dikte. En ook in delen meng je de slagroom met de chocolade-eiwit mengsel.
- Bekleed nu een ronde schaal (20/25 cm doorsnee) ruim met huishoudfolie. Vervolgens snij je de tulband in dunne plakjes en bekleed je de schaal er mee. Begin van onderop en werk zo naar boven toe. Druk ieder stuk goed aan, overlappen kan. Strijk er wat abrikozen jam (hier even gepureerd omdat het te grof was) aan de binnen kant en vul het nu met de chocolademousse. De abricoosjes geweekt knip je in stukjes en verdeel je over de onderkant. Wat je overhoudt aan tulband dat ‘vouw’ je naar binnen en vervolgens het folie er overheen. Leg er eventueel nog een extra vel over de onderkant. Leg er een bord op en druk aan. Zet weg in de vriezer.
- De gevulde tulband haal je 30 minuten voor gebruik uit de vriezer. Zet de bol op een schaal of mooi bord en haal de folie rondon eraf. Zet weg in de koelkast totdat je de tulband gaat gebruiken. Neem een dessetbordje en strooi hierover wat geroosterde amandelschaafsel, leg er een plak ‘chocolademousse onder de tulband’ op en ‘sprenkel’ er nog wat gepureerde mango over.
TIPS
Ipv van een tulband kun je ook een cake gebruiken. Bewaar je de ‘Chocolademousse onder een tulband’ in de vriezer dan wordt de mousse ijs, ook smakelijk. Wel nodig om de tulband dan aan te snijden met een warm schep mes.