Stevig brood zonder gluten of lactose. Zin in lekker brood blijft en dan wel zonder gluten vandaag de dag. Dus nam ik alles uit de kast wat gluten laag/vrij is. Eerst het meel met vlokken gemend, toen de zaden, daarna baksoda, olijfolie, zout en geiten yoghurt. Het brood kwam knapperig uit de oven!
Stevig brood zonder gluten of lactose
PrintNODIG
- 430 gram mix van boekweit- en teff meel, boekweit- en teff vlokken, emmer volkoren meel, havervlokken en psyllium vezels
- 100 gram hennepzaad, gebroken lijnzaad, amandelmeel, hazelnootmeel
- 2 theelepels baksoda
- 1/2 theelepel roze Himalayazout
- eetlepel olijfolie
- wat citroensap
- ca. 300 ml geiten yoghurt en nog wat om het brood in te smeren
- glas water
- nog wat sesamzaadjes
DOEN
- Gebruik een grote kom en doe hier eerst alle vlokken en meel in. Schep het goed door elkaar heen met een houten spatel.
- Doe dan de zaden en notenmeel erbij. Schep het opnieuw goed door elkaar heen.
- Dan volgt het baksoda en zout, schep dit goed door mix heen.
- Dan de olijfolie er bij, een glas water en de yoghurt. Schep eerst het vocht door de mix heen, het wordt plakkerig. Ik heb het deeg gekneed met mijn handen tot het bijna één bol was. Wat extra water hielp! Nog even gekneed en geduwd en in een lang plat brood gevormd.
- Het brood op bakpapier gelegd. De heteluchtoven voorverwarmd op 200 graden.
Ondertussen het brood ingesneden, ingesmeerd met een laagje yoghurt en bestrooid met sesamzaadjes.
Oven op temperatuur? Met papier en al op het rooster gezet voor 50 minuten.
Na 5 dagen is nog steeds stevig, wel wat droog. Even toasten dat helpt! - Nb. de geiten yoghurt is niet ‘echt’ glutenvrij. Ik kan deze hebben en vind het meer smaak heeft dan echte lactose vrije: een keuze.