Warme zomer lunch-ideeën. Je maakt ze met groenten (oa bleekselderij, wortel, ui, broccoli, paprika, zoete aardappel, courgette), kruiden (kurkuma, zwarte peper, verse peterselie, -basilicum, gedroogd bieslook, -daslook, -basilicum) aangevuld met pasta (glutenvrij) blini of rode rijst en vis of gevogelte erbij. Gemiddeld niet meer dan 30 minuten.
Warme zomer lunch-ideeën
PrintNODIG
- GROENTEN: ui, bleekselderij, wortel, courgette, zoete aardappel, paprika, rode of groene kool
- RIJST, pasta (liefst glutenvrij of anders volkoren) en blini.
- VIS gebakken en mosselen en gevogelte als eenden worst, eendenbout en kip.
- KRUIDEN: knoflook, peterselie, gedroogd bieslook, kurkuma met peper, groene olijven en altijd zelf gemaakte kruidenmixen!
DOEN
Gebakken rode mul: Start met het ontdoen van schubben, vinnen en ingewanden. Spoel ze schoon en deb ze droog. Rol ze door boekweit meel heen en bak ze in een olie, in ca 5 minuten om en om. Een salade met oa zeekraal past.
Pasta met eendenworst: Hiervoor snij je een droge worst in plakjes. Een ui in plakjes bak je samen met de worst. Groenten (bleekselderij, paprika en wortel) stoom je of bak je mee. De quinoa pasta is op smaak gebracht met een groene kruidenmix.
Rode rijst met een eendenboutje: Het eendenboutje is kant en klaar gekocht. Je verwarmt deze in de oven, uit de verpakking, op 180 graden. En als je een krokant vel wilt, zet dan de gril kort aan op een hogere temperatuur. De groenten zijn geroerbakt waarbij later de gekookte rijst is toegevoegd.
Mosselen met blini: Een snel klaar gerecht waarbij je begint met een grote ui fijn te snijden en te bakken. Wat later de groenten erbij en kruiden. Blus af met witte wijn azijn. De mosselen gaan er als laatste bij, in ca 8 minuten stoom je ze open, hiervoor zet ik het vuur hoger. De blini maak je met boekweit en chia meel, gemend met een ei en water, die je kort bakt in een beetje olie.
Kip met groenten, sla en kastanje crackers: Kruid de kip met peper en wat zout, strooi over het vel kurkuma en zet de kip met vel naar boven in een schaal, in de oven, op combi hetelucht met gril, op 180 graden voor 30 minuten. Terwijl de kip in de oven staat kook je de rijst. Was je de salade en roerbak je een ui, bleekselderij en paprika, waar je de rijst aan toevoegt.
TIPS
Blini? Blini’s met boekweit, chiazaad, kruiden en kurkuma En een kruidenmix? Een kruidenmix als dressing voor rauwe/gestoomde groenten