Zomerse groene bonen met verse kruiden en tahini. Deze groene bonen kleuren extra groen door de verse kruiden en de toegevoegde kurkuma. Lekker bij een salade op je bord, op een stokbroodje geroosterd en met olie en knoflook ingesmeerd of als een dip.
Zomerse groene bonen met verse kruiden en tahini
PrintNODIG
- 150 gedroogde groene bonen
- diverse verse kruiden: basilicum, bieslook, peterselie, koriander
- verse knoflook stengel en 1 teen, geen knoflookstengel? gebruik dan 2 knoflook tenen.
- kurkuma en zwarte peper
- 1 eetlepel tahini, de pasta met wat olie
- 1 eetlepel sesamzaad
- 3 eetlepels koolzaadolie, een andere olie kan ook
DOEN
- Start ‘s ochtends met de boontjes te weken in een pan met water, laat ze hier minstens voor 5 uur in staan: de boontjes nemen het water op. Na 5 uur giet je het restant water weg. Strooi wat zout over de boontjes, kook 1 liter water, schenk deze bij de boontjes en laat ze voor 20 minuten koken. Zet het koken stop en laat ze nagaren tot verder gebruik.
- Een paar uur later als de boontjes zijn afgekoeld, giet je het restant water weg. Zet een blender, staafmixer of Nutribulit klaar. Snij van alle kruiden 2 à 3 cm af en hussel ze, snij de knoflook stengel in stukjes, pel de knoflook teen. Van de boontjes gebruik je de helft.
- In een hoge beker doe je afwisselend de boontjes, de verse kruiden, de knoflook. Strooi er kurkuma en zwarte peper over. En vergeet de eetlepel tahini niet. En schenk er 2 eetlepel koolzaad olie erbij. Pureer de boontjes tot je een stevige massa hebt. Een extra eetlepel koolzaad olie tijdens het pureren was nodig én om even door te scheppen.
- Schep deze groene bonen over in een bakje, strooi er de sesamzaadjes bij, eventueel nog wat olie en schep door elkaar heen tot een stevige massa. Klaar zet weg in de koelkast tot gebruik. Je kunt met 2 eetlepels 6 personen serveren, zoals hier op een bord van spinazie salade, paprika, gebakken aubergine, komkommer en olijven. Lekker zomers!
- Wat doe je met het restant van de bonen? Gebruik ze de volgende dag als basis voor een zomerse salade! Combineer komkommer, kappertjes, gestoomde broccoli, bleekselderij en feta tot een maaltijdsalade?